Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου


(της αρχαιότερης -εν λειτουργία- Σχολής Πλοιάρχων στον Κόσμο)

 


Αριθ. πρωτ.: 1348

16 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

”Εκδρομή στον Πόρο Τροιζηνίας”

Την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 πραγματοποιήσαμε ημερήσια εκδρομή με πολυτελές πούλμαν (μέσω Γαλατά) στον Πόρο Τροιζηνίας, το όμορφο νησί του Σαρωνικού, με «ξεναγό» τον Ποριώτη καπετάνιο και μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης καπετάν Πάνο Δεδελό (απόφοιτο 2000).


Αναχωρήσαμε στις 8:00 το πρωί από την περιοχή της Πλατείας Τερψιθέας του Πειραιά και μετά από μια υπέροχη διαδρομή και ενδιάμεση στάση στην περιοχή της Επιδαύρου, φτάσαμε στον Γαλατά, περάσαμε απέναντι στον Πόρο με το τοπικό φέρυ και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το ιστορικό Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένο σε μια υπέροχη τοποθεσία λίγο έξω από τον οικισμό «Ασκέλι», όπου οι μοναχοί μάς υποδέχτηκαν με καλοσύνη και μας μίλησαν για την ιστορία του Μοναστηριού.

Θαυμάσαμε την ομορφιά του Καθολικού με το απαράμιλλης τέχνης τέμπλο από την Καππαδοκία και την εξαιρετική αγιογράφηση και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε με ευλάβεια και συγκίνηση τους οικογενειακούς τάφους των ναυμάχων της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Τομπάζη, Νικολάου Αποστόλη και του Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, που βρίσκονται στον περίβολο του Μοναστηριού.


Επόμενος προορισμός μας ήταν η περιοχή του Νεωρίου, απέναντι από το νησάκι Δασκαλιό, στην οποία γράφτηκε μια «μαύρη σελίδα» της ελληνικής νεώτερης ιστορίας όταν ο Υδραίος ναύαρχος και ήρωας της Επανάστασης του 1821 Ανδρέας Μιαούλης, συμμετέχοντας σε εξέγερση κατά του Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια, ανατίναξε το πρωί της 1ης Αυγούστου 1831 τη φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ» και την κορβέτα «ΥΔΡΑ» του εθνικού μας Στόλου.


Στην περιοχή του Νεωρίου επισκεφθήκαμε τα ημι-ερειπωμένα σήμερα κτίρια του Ρωσικού Ναυστάθμου (τα οποία έχουν ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικά και διατηρητέα μνημεία) που κατασκευάστηκαν από τη Ναυτική Ρωσική Υπηρεσία το 1834 και χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκευση υλικών και τροφίμων, παρασκευή «διπυρίτου άρτου» (γαλέτας) και αποθήκευση γαιανθράκων για την τροφοδοσία του Ρωσικού Στόλου που βρισκόταν στη Μεσόγειο.

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, απολαύσαμε ένα υπέροχο γεύμα σε παρακείμενη επιλεγμένη ταβέρνα της περιοχής και μετά, είχαμε ελεύθερο χρόνο για περίπατο και καφέ στο κέντρο της πόλης του Πόρου πριν αναχωρήσουμε επιστρέφοντας στον Πειραιά, όπου φτάσαμε λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ.

Άλλη μια εκδήλωση της Λέσχης είχε φτάσει στο τέλος της προσφέροντας ευχαρίστηση, ψυχαγωγία και ικανοποίηση στα μέλη και τους φίλους της.

Αθανάσιος Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.