Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου


(της αρχαιότερης -εν λειτουργία- Σχολής Πλοιάρχων στον Κόσμο)

 


Αριθ. πρωτ.: 1356

30 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μιαούλεια 2020

 

Με επισημότητα αλλά με λιτό πρόγραμμα και περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, λόγω των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού Covid-19, γιορτάστηκαν εφέτος τα «Μιαούλεια 2020» στην Ύδρα με τη συμπλήρωση 185 ετών από το θάνατο του Μεγάλου Υδραίου Ναυάρχου.

Στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουνίου 2020 παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ επικεφαλής του τοπικού Ιερού Κλήρου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Ιωάννης Μελάς και Νικόλαος Μανωλάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κυρία Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Ιωάννης Λόντος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Πλοίαρχος Λ.Σ. Χρήστος Καστάνης, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Διοικητής του Α.Τ. Ύδρας Αλέξανδρος Μπουρδάκος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και πολιτιστικών φορέων της Ύδρας, εκδότες και εκπρόσωποι του τοπικού ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο, ήταν το Σάββατο το απόγευμα η μεταφορά με κάθε επισημότητα της ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης υποδέχθηκε τους επίσημους προσκεκλημένους στο Κάστρο του Κάβου, τους οποίους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στις εορταστικές εκδηλώσεις των «Μιαουλείων 2020». Ακολούθησε ομιλία του Αντιναυάρχου Π.Ν. ε.α. Δημητρίου Λισμάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προεπαναστατική δράση του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση αναμνηστικών τιμητικών πλακετών από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Κουκουδάκη στους επίσημους προσκεκλημένους.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και λίγο αργότερα, επιμνημόσυνη δέηση στο Κάστρο του Κάβου. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από τους εκπροσώπους της Πολιτείας που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και η επιστροφή της ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας. Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στον χώρο της προβλήτας της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας, όπου έλαβε χώρα η καθιερωμένη ρίψη στεφάνων στη θάλασσα προς τιμήν των Ναυμάχων του 1821.

 

Αθανάσιος Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.