Ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα στην Σχολή και την Ύδρα

Ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα στην Σχολή και την Ύδρα

(της αρχαιότερης – εν λειτουργία – Σχολής Πλοιάρχων στον Κόσμο)


Αριθ. πρωτ.: ΔΤ – 1361

                                                                                                                                                                                          13 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα στη Σχολή και την Ύδρα 08.10.2022

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε και αυτήν τη χρονιά από τη Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα των μελών και φίλων του Συλλόγου στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) και το αγαπημένο σε όλους μας ιστορικό νησί της Ύδρας.

Η εκδήλωση αυτή, που αποτελεί έκφραση υπέρτατου χρέους εκ μέρους των αποφοίτων της Σχολής, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2022 στο χώρο του Μνημείου-Ηρώου της Ακαδημίας, στην οποία παρέστησαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος και πρώην Διοικητής της Σχολής κ. Ιωάννης Μπελεγρής, ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, οι καθηγητές της Σχολής καπετάν Δημήτρης Μπόγρης και Αριστέα Τερεζάκη, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, το εκλεκτό μέλος της Λέσχης γνωστός εφοπλιστής καπετάν Κώστας Πρίφτης (απόφοιτος 1960), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Λέσχης, απόφοιτοι της Σχολής διαφόρων ετών, ως και ευάριθμη αντιπροσωπεία σπουδαστών της Ακαδημίας.

Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο, το οποίο τελέστηκε από τον σεβάσμιο πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Ιωαννίκειο Καλαφάτη και ακολούθησε κατάθεση δάφνινου στεφάνου στο Μνημείο-Ηρώο της Ακαδημίας από τον αρχαιότερο παρόντα απόφοιτο (1958) και Αντιπρόεδρο Δ.Σ. της Λέσχης καπετάν Αντώνη Τζίρμπη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσκλητήριο των νεκρών ηρώων συναδέλφων αποφοίτων της Σχολής που χάθηκαν σε στεριές και θάλασσες αγωνιζόμενοι υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Κυπριακού Αγώνα και η συγκινητική αυτή εκδήλωση μνήμης έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε όλοι στο χώρο των Διδακτηρίων όπου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης καλωσόρισε τους παρόντες συναδέλφους, μέλη, φίλες και φίλους του Συλλόγου και επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση τη μεγάλη σημασία της ετήσιας αυτής εκδήλωσης, που πραγματοποιείται ανελλιπώς από τον χρόνο της ιδρύσεως της Λέσχης (1975) και αποτελεί απότιση
φόρου τιμής και εκπλήρωση βαρύτατου χρέους όλων των αποφοίτων τόσο προς τη μνήμη των νεκρών ηρώων συναδέλφων όσο και προς την ίδια την αγαπημένη σε όλους μας Σχολή.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Λέσχης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Διοικητή κ. Ευάγγελο Δανόπουλο για το εξαιρετικό επίπεδο λειτουργίας της Ακαδημίας, το οποίο τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς εκπαίδευσης κάνει όλους τους αποφοίτους να νοιώθουμε υπερήφανοι διότι αποτελεί πρότυπο εκπαιδευτικής λειτουργίας και παράδειγμα προς μίμηση.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ύδρας και εκλεκτού φίλου του Συλλόγου κ. Γεωργίου Κουκουδάκη, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης στην Ύδρα, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία της Σχολής στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για τη συγκινητική αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνει η Λέσχη κάθε χρόνο και ευχήθηκε όπως η παράδοση αυτή, την οποία αγκαλιάζει και εκτιμά η κοινωνία της Ύδρας, συνεχιστεί χωρίς διακοπή για πολλά χρόνια ακόμη.

Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής της Ακαδημίας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τους αποφοίτους και τους συνοδούς των, επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η Ακαδημία με τη Λέσχη των αποφοίτων της Σχολής, αναφέρθηκε στα έργα συντήρησης που προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται στους χώρους της Ακαδημίας και έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχεται στους σπουδαστές της Α.Ε.Ν. Ύδρας χάρη στις ικανότητες, την ευσυνειδησία και την πολύτιμη συνεργασία του Διευθυντού Σπουδών καπετάν Χρήστου Κοτζιά, του Αναπλ. Διευθυντού Σπουδών κ. Βασίλη Σταυρόπουλου, ως και του λοιπού διδακτικού και διοικητικού προσωπικού της Ακαδημίας. Τέλος τον λόγο έλαβε ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, ο οποίος καλωσόρισε τους αποφοίτους και τους συνοδούς των στην Ύδρα, επαίνεσε τη Λέσχη για την πραγματοποίηση κάθε χρόνο της εξαίρετης αυτής εκδήλωσης Τιμής και Μνήμης υπέρ των αποφοίτων Ηρώων της Σχολής και ευχήθηκε σε όλους καλή και ευχάριστη διαμονή στο πανέμορφο νησί της Ύδρας.

Η επίσκεψη-προσκύνημα των μελών και φίλων της Λέσχης στη αγαπημένη μας Σχολή και την Ύδρα συνεχίστηκε με ελεύθερο χρόνο για το υπόλοιπο της ημέρας και έκλεισε με δείπνο το βράδυ του Σαββάτου σε γνωστή παραλιακή ταβέρνα της Ύδρας. Μακάρι του χρόνου, οι υγειονομικές συνθήκες και η κατάσταση της υγείας μας, να μας επιτρέψουν να ζήσουμε όλοι μαζί, μέλη και φίλοι της Λέσχης, την εμπειρία της συγκινητικής αυτής εκδήλωσης με την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη των απολεσθέντων ηρώων συμμαθητών και συναδέλφων, αποφοίτων της ιστορικής αγαπημένης μας Σχολής…

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος