Τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του κ. Αθανασίου Γ. Μαρτίνου

Τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα του κ. Αθανασίου Γ. Μαρτίνου

(της αρχαιότερης – εν λειτουργία – Σχολής Πλοιάρχων στον Κόσμο)

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ – 1363

05 Μαϊου 2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Μέλη, Φίλες και Φίλοι της Λέσχης,

Αναφερόμενοι σε προηγούμενη αλληλογραφία μας, παραθέτουμε κατωτέρω προς ενημέρωσή σας απόσπασμα του Δελτίου Τύπου που δημοσίευσε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς σχετικά με την τελετή αναγόρευσης του κ. Αθανασίου Μαρτίνου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του εν λόγω Πανεπιστημίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, Υφυπουργοί, πλήθος βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Κεντρικής Διοίκησης, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς, Μονεμβασίας-Σπάρτης και Ελληνικού- Βούλας-Βουλιαγμένης-Βάρης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πειραιά, η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, Ανώτατα διοικητικά στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανώτατοι Αξιωματικοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, Εκπρόσωποι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, Πλοιοκτήτες και Εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, συλλογικών οργάνων και φορέων, ως και πλήθος κόσμου.

Από πλευράς Λέσχης, στην εν λόγω τελετή παρέστησαν το εκλεκτό μέλος μας, εφοπλιστής καπετάν Κωνσταντίνος Πρίφτης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. καπετάν Θανάσης Ζεύκης, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης στον τιμηθέντα κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, “Άνθρωπο Πρότυπο” όπως τον χαρακτήρισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον οποίο ο Σύλλογός μας από τριετίας έχει ανακηρύξει ως Μεγάλο Ευεργέτη και Χορηγό του!!!

Θανάσης Ζεύκης

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου Πανεπιστημίου Πειραιώς…

 

Τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Διδάκτορα
του κ. Αθανασίου Γ. Μαρτίνου

 

Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 και ώρα 16:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, διοργάνωσε την τελετή αναγόρευσης του Αθανασίου Γ. Μαρτίνου σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας.

Η τελετή ξεκίνησε με την προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή Μιχαήλ Σφακιανάκη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Καθηγητή Άγγελο Παντουβάκη και ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του τιμώμενου (Laudatio) από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Καθηγητή Γιάννη Θεοτοκά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς τιμά μια ηγετική μορφή της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και έναν άνθρωπο πρότυπο. Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που απονέμεται στον Θανάση Μαρτίνο συνοψίζει την συνολική προσφορά του στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα αλλά και την σημαντική κοινωνική προσφορά του μέσω της υποστήριξης δομών και τη συνεχόμενη και ουσιαστική συνδρομή στην παιδεία, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.

Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι ο Έλληνας, που δήλωσε παρόντας, στις ώρες της μεγάλης ανάγκης καθώς η χώρα ζούσε μια υπερδεκαετή κρίση επιχειρηματικότητας και αξιών, μια κρίση προτύπων. Προέτρεψε δε τους φοιτητές να εμπνευστούν και να αντλήσουν μαθήματα ζωής, ώστε να χαράξουν τη δική τους πορεία, αφήνοντας το στίγμα τους στις επόμενες γενιές.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, Καθηγητής Άγγελος Παντουβάκης στην προσφώνησή του εξήρε την μετριοπάθεια και τη σεμνότητα του τιμώμενου, που υπηρέτησε άριστα τις καταβολές του, την κουλτούρα του, την οικογένειά του και τον τόπο του. Σεμνό υπηρέτη και λειτουργό της αξίας του μέτρου, που αναδεικνύει με σεβασμό τους ανθρώπους, τις αξίες τους και τις ιδιαιτερότητές τους, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί με αγάπη προς όφελος του κοινού καλού.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών Καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς παρουσίασε το έργο (Laudatio) του Αθανασίου Μαρτίνου, διακεκριμένου εφοπλιστή που έχει συμβάλει με την επιχειρηματική δράση του στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, αλλά και προσωπικότητας με σημαντική κοινωνική δράση και προσφορά στην ανάπτυξη της χώρας και σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, η έρευνα και ο πολιτισμός.

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα για την τιμή, που του επιφύλαξαν παρατήρησε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελληνικής ναυτιλίας είναι το ίδιο το DNA των Ελλήνων. Η ευστροφία η ευελιξία και το φιλότιμο, η στρατηγική διαχείριση των κρίσιμων αποφάσεων, η συνεχής τους παρουσία και η διοίκηση δια του παραδείγματος μετατρέπει τη μικρή σε μέγεθος Ελλάδα σε μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη.

Η μόρφωση στελεχών, που το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει αναλάβει με τόση επιτυχία τα τελευταία πενήντα χρόνια, συμβάλει σημαντικά καθώς οι απόφοιτοι του διαπρέπουν σε εταιρείες ανά τον κόσμο…