Μιαούλεια 2019

Μιαούλεια 2019


(της αρχαιότερης -εν λειτουργία- Σχολής Πλοιάρχων στον Κόσμο)

 


Αριθ. πρωτ.: 1351

25 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

”Μιαούλεια 2019”

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκαν τα «Μιαούλεια 2019» στην Ύδρα με τη συμπλήρωση 184 ετών από το θάνατο του Μεγάλου Υδραίου Ναυάρχου.

Στην κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιουνίου 2019 παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ επικεφαλής του τοπικού Ιερού Κλήρου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, οι βουλευτές Θεόδωρος Δρίτσας, πρώην Υπουργός, Ελένη Σταματάκη, Γεωργία Γεννιά και Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Π.Ν. Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μανδαλάκης, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, ο Κυβερνήτης του πλοίου του Π.Ν. που συμμετείχε στις εκδηλώσεις, άγημα τιμών και μπάντα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και πολιτιστικών φορέων της Ύδρας, εκδότες και εκπρόσωποι του τοπικού ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, ως και πλήθος κόσμου.

Τη Λέσχη εκπροσώπησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αθανάσιος Ζεύκης, ο Επίτ. Πρόεδρος Ευάγγελος Τσιγκάρης και τα εκλεκτά μέλη της Λέσχης Κωνσταντίνος Πρίφτης, Ιωάννης Λαλιώτης και Ανδρέας Σαντορινάκης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν το Σάββατο το απόγευμα η μεταφορά με κάθε επισημότητα της ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης υποδέχθηκε

τους επίσημους προσκεκλημένους στην Ιστορική Αίθουσα του Δημαρχείου, τους οποίους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στις εορταστικές εκδηλώσεις των «Μιαούλειων 2019» και τους επέδωσε αναμνηστικές τιμητικές πλακέτες.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της σημαντικής για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 Ναυμαχίας του Γέροντα (που έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 μεταξύ του Ελληνικού στόλου υπό την αρχηγία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του πολυάριθμου Τουρκοαιγυπτιακού) και της πυρπόλησης της φρεγάτας, ναυαρχίδας της Τυνησιακής μοίρας που συμμετείχε στη ναυμαχία, από Υδραίους μπουρλοτιέρηδες, η οποία «έκλεισε» με φαντασμαγορική καύση πυροτεχνημάτων που καταύγασαν τον ουρανό του νησιού με άπειρα πολύχρωμα αστέρια.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, και λίγο αργότερα, επιμνημόσυνη δέηση στο Κάστρο του Κάβου και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη από τους εκπροσώπους όλων των φορέων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Στη συνέχεια οι επίσημοι μετέβησαν στον χώρο της προβλήτας της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας, όπου έλαβε χώρα ρίψη στεφάνων στη θάλασσα προς τιμήν των Ναυμάχων του 1821 και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στη συνέχεια οι επίσημοι παραβρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων των ανακαινισμένων χώρων του Λιμεναρχείου Ύδρας και τέλος επισκέφτηκαν την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, όπου τους υποδέχτηκε, παρουσία των κ.κ. Αθανασίου Ζεύκη και Ευάγγελου Τσιγκάρη, ο Διοικητής Ευάγγελος Δανόπουλος, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. ο οποίος, ανεφέρθη στην ιστορία της ίδρυσης και λειτουργίας της Σχολής τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την άριστη συνεργασία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Ακαδημίας και του Συλλόγου των αποφοίτων.

Ακολούθησε ενημερωτική ομιλία του Υπουργού κ. Φώτη Κουβέλη για τα μέτρα και το πρόγραμμα της κυβέρνησης που στοχεύουν στην αναβάθμιση των Ακαδημιών Ε.Ν. και η επίσκεψη «έκλεισε» με ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών και θυρεών μεταξύ αφενός του Διοικητού της Ακαδημίας και αφετέρου του κ. Υπουργού και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής…

Αθανάσιος Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.