Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα

Η Ετήσια Επίσκεψη-Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα

Αριθ. πρωτ.: ΔΤ – 1338

17 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘Η Ετήσια Επίσκεψη – Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα’

Μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα των μελών και φίλων της Λέσχης στην ιστορική ναυτική Σχολή (Ακαδημία Ε.Ν.) και το αγαπημένο νησί της Ύδρας. Η εκδήλωσή μας άρχισε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι με τρισάγιο, στο οποίο χοροστάτησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ακίνδυνος Δαρδανός ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και ο Πρεσβύτερος π. Γεώργιος Βλαχόπουλος, εφημέριος του Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας της Ύδρας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Ιωάννης Μπελεγρής, η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας κ. Κ. Μαραγκού, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Καραμήτσος, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Διευθυντής Σπουδών κ. Χρήστος Κοτζιάς, ο Λιμενάρχης Ύδρας Πλωτάρχης Λ.Σ. Γεώργιος Μανδαλάκης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων κ. Αθανάσιος Ζεύκης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων κ. Ευάγγελος Τσιγκάρης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης, καθηγητές και σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, εκπρόσωποι του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου της Ύδρας ως και πολλοί απόφοιτοι της Σχολής μετά συζύγων και φίλων.

Μετά το τρισάγιο ο Πρόεδρος της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης έκανε προσκλητήριο των αθάνατων νεκρών ηρώων αποφοίτων της Σχολής, που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την προσθήκη του ονόματος του Παναγιώτη Χρυσούλη, ενός ακόμη ήρωα απόφοιτου της Σχολής (1959), που έχασε τη ζωή του από εχθρικά τουρκικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή της Κυρήνειας της Κύπρου το έτος 1964.

Στη συνέχεια ο καπετάν Αντώνης Μικέλης (απόφοιτος 1960), μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης, εν μέσω απόλυτης σιγής, κατέθεσε στέφανο δάφνης εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους αθάνατους νεκρούς ήρωες απόφοιτους της Σχολής και στη συνέχεια ψάλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μετά το τέλος της τελετής κατευθυνθήκαμε στο χώρο των αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής, όπου ο Πρόεδρος της Λέσχης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε για την φιλοξενία τον Διοικητή της Ακαδημίας, κάλεσε τους νέους αποφοίτους να πλαισιώσουν τη Λέσχη, αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της Λέσχης Αποφοίτων με την Διοίκηση της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας και τόνισε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου, η Λέσχη στήριζε, στηρίζει και θα στηρίζει πάντα, με όλες της τις δυνάμεις, τους σπουδαστές της Σχολής και της Ακαδημίας. Καταλήγοντας ο κ. Ζεύκης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Λέσχης, σύμφωνα με την οποία ανακηρύσσεται ως Επίτιμο Μέλος της Λέσχης ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, απόφοιτος της Ακαδημίας (1998), στον οποίο ο Πρόεδρος απένειμε ειδική τιμητική πλακέτα με τον θυρεό της Λέσχης!

Ακολούθησε χαιρετισμός του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρεσβύτερου π. Ακίνδυνου Δαρδανού, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ, συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για τις δραστηριότητες της Λέσχης και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχόμενος μακροημέρευση και ολοκλήρωση του έργου των Αποφοίτων για το καλό της ιστορικής ναυτικής Σχολής της Ύδρας και την πρόοδο των σπουδαστών της.

Ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης καλωσόρισε στη συνέχεια τους παρισταμένους, συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης για την έμπρακτη και ειλικρινή αγάπη που τρέφουν για τη Σχολή της οποίας είναι απόφοιτοι και την Ύδρα και τόνισε με έμφαση ότι το μέλλον της χώρας μας πηγάζει από τη Θάλασσα και τη Ναυτική Ισχύ που προέρχεται τόσο από το Πολεμικό όσο και από το Εμπορικό μας Ναυτικό.

Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας κ. Ε. Δανόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για την απόφασή τους να τον ανακηρύξουν επίτιμο μέλος της Λέσχης, ως και για την εξαιρετική τιμητική πλακέτα που του απένειμαν, ανεφέρθη στις άριστες σχέσεις και την αγαστή συνεργασία της Ακαδημίας με τη Λέσχη των Αποφοίτων της Σχολής και κατέληξε λέγοντας ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αφενός μεν να εξασφαλισθεί η αναβάθμιση και καλή λειτουργία της Ακαδημίας στο επίπεδο που της αξίζει αφετέρου δε να πραγματοποιηθούν, παρά την οικονομική κρίση και την έλλειψη πόρων, οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης των κτηρίων της Ακαδημίας.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής Σπουδών της Ακαδημίας, απόφοιτος της Σχολής (1989) και μέλος της Λέσχης κ. Χρήστος Κοτζιάς, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του με τον κ. Διοικητή, τους καθηγητές και τους σπουδαστές της Ακαδημίας αλλά και με τη Λέσχη των Αποφοίτων της Σχολής και υποσχέθηκε ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν από πλευράς του για το καλό και την πρόοδο της Ακαδημίας και των σπουδαστών.

Ο χρόνος στη συνέχεια ήταν ελεύθερος για ξεκούραση ή βόλτα στην πόλη μέχρι την ώρα της αναχώρησης από την Ύδρα για όσους προτίμησαν να επιστρέψουν στον Πειραιά αυθημερόν. Οι υπόλοιποι συγκεντρωθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου στη γνωστή ταβέρνα «Ξερή Ελιά» του καλού φίλου της Λέσχης καπετάν Στέφανου Ντούσκου, όπου απολαύσαμε εξαιρετικό φαγητό και σιγοτραγουδήσαμε, συνοδεία κιθάρας, μπουζουκιού και καλού κρασιού, παλιά τραγούδια που γύρισαν τη μνήμη μας πολύ πίσω στο παρελθόν, στα αξέχαστα πέτρινα μα ευλογημένα ταυτόχρονα χρόνια που ζήσαμε στη Σχολή και την Ύδρα.
Εκλεκτά μέλη της παρέας μας ήσαν τόσο ο Διοικητής της Ακαδημίας κ. Ε. Δανόπουλος όσο και ο πλοιοκτήτης και διακεκριμένο μέλος της Λέσχης καπετάν Κώστας Πρίφτης, προς τους οποίους εκφράσαμε τις θερμές μας ευχαριστίες.

Την Κυριακή το πρωί ο καλός καιρός μάς επέτρεψε ν’ απολαύσουμε περιπάτους όχι μόνο μέσα στα όμορφα σοκάκια της πόλης αλλά και πέρα απ’ το λιμάνι, μέχρι το Καμίνι από τη μια πλευρά και το Μανδράκι απ’ την άλλη, θαυμάζοντας τη θέα του μαγευτικού τοπίου που συνθέτουν η Ύδρα, η θάλασσά της και τα απέναντι βουνά της Αργολίδας.

Όταν ήλθε η ώρα της επιστροφής ήμασταν όλοι γεμάτοι από …Ύδρα.

Και του χρόνου λατρεμένη μας Σχολή!!! Και του χρόνου αγαπημένη μας Ύδρα!!!

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.