Μιαούλεια 2021

Μιαούλεια 2021

(της αρχαιότερης – εν λειτουργία – Σχολής Πλοιάρχων στον Κόσμο)

Ζαΐμη 19, 185 38 Πειραιάς-Τηλ./Fax:210 4539 497 e–mail: info@hydracaptainsclub.gr


Αριθ. πρωτ.: ΔΤ-1358

1 Ιουλίου 2021

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Μιαούλεια 2021

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκαν κι εφέτος τα «Μιαούλεια» στην Ύδρα με τη συμπλήρωση 186 ετών από το θάνατο του Μεγάλου Υδραίου Ναυάρχου και 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, τα οποία διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά με απόλυτη επιτυχία ο Δήμος της Ύδρας.

Στις 11 Ιουνίου τιμήθηκε η μνήμη του Υδραίου ναυτικού Νικόλαου Κολμανιάτη, ως εθνικού ήρωα της Αργεντινής, παρουσία της Α.Ε. Πρέσβη της Αργεντινής στην Ελλάδα κυρίας Maria Lucia Dougherty de Sanchez.

Στις 24 και 25 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τελετές ονοματοδοσίας οδών της Ύδρας παρουσία των Α.Ε. Πρέσβεων στην Ελλάδα κ.κ. Andrey Maslov της Ρωσίας και Geoffrey Pyatt των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αντιστοίχως. Στην πρώτη περίπτωση δόθηκαν σε οδό της Ύδρας τα ονόματα των Ρώσων φιλελλήνων Ivan Afanachiev και Στέφανου Λεωνίδη, οι οποίοι δίδαξαν στους Υδραίους κατά τους επαναστατικούς χρόνους την παρασκευή και χρήση των πυρπολικών ενώ στη δεύτερη, δόθηκαν σε άλλη οδό του νησιού τα ονόματα των Αμερικανών φιλελλήνων William Washington και George Jarvis που έδρασαν με γενναιότητα στην Ύδρα κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Το βράδυ της 25ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα και το συγκρότημά του στο λιμάνι της Ύδρας με τίτλο «Περπάτησα όλη τη γη…», με τη συμμετοχή της Βιολέτας Ικάρη και της Ασπασίας Στρατηγού, στην οποία παρέστη ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης.

Τέλος, οι εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις στην Ύδρα κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου, στις οποίες παρέστησαν η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ επικεφαλής του τοπικού Ιερού Κλήρου, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, οι βουλευτές Νικόλαος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Ιωάννης Μελάς και Θεόδωρος Δρίτσας, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κυρία Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, ο Αρχηγός Στόλου και εκπρόσωπος του ΑΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Π.Ν. Παναγιώτης Λυμπέρης, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Ισάκογλου, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Γαβριήλ Χαραλαμπίδης, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου-ΜουσείουΎδρας κυρία Ντίνα Αδαμοπούλου, ο Κυβερνήτης της Πυραυλακάτου «Καραθανάσης» που συμμετείχε στις εκδηλώσεις των «Μιαούλειων 2021», άγημα τιμών και «μπάντα» του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών και των πολιτιστικών φορέων της Ύδρας, εκδότες και εκπρόσωποι του τοπικού ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, ως και πλήθος κόσμου.

Τη Λέσχη εκπροσώπησαν στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Ζεύκης, ο Αντιπρόεδρος Αντώνης Τζίρμπης, ο Επίτ. Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλης Τσιγκάρης και το εκλεκτό μέλος της Λέσχης γνωστός εφοπλιστής Κώστας Πρίφτης.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιουνίου η μεταφορά με κάθε επισημότητα του Σταυρού του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και της ασημένιας ληκύθου με την ταριχευμένη καρδιά του, από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το βράδυ η αναπαράσταση της σημαντικής για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 Ναυμαχίας του Γέροντα (που έλαβε χώρα στις 29 Αυγούστου 1824 μεταξύ του Ελληνικού στόλου υπό την αρχηγία του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη και του πολυάριθμου Τουρκοαιγυπτιακού) και της πυρπόλησης της φρεγάτας, ναυαρχίδας της Τυνησιακής μοίρας που συμμετείχε στη ναυμαχία, από Υδραίους μπουρλοτιέρηδες.

Το συνολικό δρώμενο ξετυλίχτηκε για αρκετή ώρα στο λιμάνι της Ύδρας και περιλάμβανε θεατρική αφήγηση, φωτισμένα κτήρια με σκηνές από το δρώμενο, την ανατίναξη ομοιώματος της Τυνησιακής φρεγάτας από Υδραίους «μπουρλοτιέρηδες» και ολοκληρώθηκε με φαντασμαγορική καύση πυροτεχνημάτων που καταύγασαν τον ουρανό του νησιού με άπειρα πολύχρωμα αστέρια.

Την Κυριακή το πρωί 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και παρισταμένης της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία στη συνέχεια κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στο Κάστρο του Κάβου.

Ακολούθως η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο ηρωικό νησί της Ύδρας και τη συμμετοχή της στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις των «Μιαούλειων 2021» με τη ρίψη δάφνινου στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο παρά την προβλήτα της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας προς τιμήν των Ναυμάχων του 1821.

Αθανάσιος Ζεύκης,
Πρόεδρος