Ετήσια Επίσκεψη – Προσκύνημά μας στη Σχολή

Ετήσια Επίσκεψη – Προσκύνημά μας στη Σχολή

 Αριθ. πρωτ.: Δ.Τ. 1318 

20 Οκτωβρίου 2015

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Η Ετήσια Επίσκεψη – Προσκύνημά μας στη Σχολή και την Ύδρα

Με ανάμικτη χαρά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015 με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη-προσκύνημα των μελών και φίλων της Λέσχης στη Ναυτική Σχολή (Ακαδημία Ε.Ν.) και την πόλη της Ύδρας.

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης η εκδήλωσή μας άρχισε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι με τρισάγιο στο χώρο του μνημείου-ηρώου της Σχολής, στο οποίο χοροστάτησε ο πατήρ Γεώργιος Βλαχόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας της Ύδρας, παρουσία του Δημάρχου Ύδρας Γεωργίου Κουκουδάκη, του Αντιδημάρχου Ιωάννου Μπελεγρή, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη Καλύβα, του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (Κ.Ε.Δ.Υ.) Μανώλη Καραμήτσου, του Διοικητού της Σχολής Ιωάννου Κόκιου, Πλωτάρχου Λ.Σ., του καθηγητού της Σχολής καπετάν Θανάση Μερτζάνη, εκπροσώπων του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου της Ύδρας και πολλών αποφοίτων της Σχολής μετά συζύγων, παιδιών, εγγονών και φίλων.

Στη συνέχεια το μέλος του Δ.Σ. καπετάν Παναγιώτης Παπουλίδης κατέθεσε στέφανο δάφνης εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τους ήρωες αποφοίτους της Σχολής που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολούθησε «προσκλητήριο νεκρών» και τέλος ψάλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μετά το τέλος της τελετής κατευθυνθήκαμε στο χώρο των αιθουσών διδασκαλίας της Σχολής, όπου ο Πρόεδρος της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στους σκοπούς της ετήσιας επίσκεψης-προσκυνήματός μας στη Σχολή και την Ύδρα συνδυαστικά με τη φετινή, ιδιαίτερα συγκινητική, αποκάλυψη της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στον περίβολο του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του 2ου Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου στο Καμίνι της Ύδρας.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Ύδρας κ. Γεωργίου Κουκουδάκη, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την επίσκεψή

τους στην Ύδρα και συνεχάρη τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης για τη θεσμική υποχρέωση που έχουν αναλάβει να αποδίδουν κάθε χρόνο στη Σχολή και τους αδικοχαμένους στον τελευταίο πόλεμο συναδέλφους τους τον σεβασμό και την τιμή που τους ανήκουν.

Τέλος ο κ. Κουκουδάκης αναφέρθηκε στη γνωριμία και τη στενή συνεργασία του με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης και υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στους σπουδαστές και αποφοίτους της Σχολής υποστηρίζοντας κάθε δίκαιο αίτημά τους για το καλό της Σχολής και της Ύδρας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Διοικητού της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας Ιωάννη Κόκιου, Πλωτάρχου Λ.Σ. και του καθηγητού της Σχολής καπετάν Θανάση Μερτζάνη.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον αύλιο χώρο του 2ου Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου στο Καμίνι της Ύδρας, όπου είχε εν τω μεταξύ εντοιχισθεί στον εξωτερικό τοίχο του παρακείμενου Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα, προσφορά της Λέσχης, καλυμμένη με την πολεμική σημαία της Ύδρας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης αναφέρθηκε στη μεγάλη συγκίνηση που διακατέχει όλα τα παρευρισκόμενα μέλη τα Λέσχης λόγω της παρουσίας των και της προγραμματισμένης τελετής στον περίβολο του Ι.Ν. του Αγίου Βασιλείου, όπου, όπως είναι γνωστό, άρχισε να λειτουργεί το 1749 το σχολείο που μετεξελίχθηκε στην αγαπημένη μας Σχολή, την περιώνυμη Ναυτική Σχολή της Ύδρας (σήμερα Ακαδημία Ε.Ν.), την αρχαιότερη εν λειτουργία Σχολή Πλοιάρχων στον κόσμο.

Ο κ. Ζεύκης αναφέρθηκε εν συνεχεία στην πρόταση για την εντοίχιση της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας, που κατ’ αρχήν εκφράστηκε από το εκλεκτό μέλος της Λέσχης καπετάν Φρίξο Δήμου και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο και έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την πρώην Διευθύντρια κυρία Αρετή Νικολάου και το διδακτικό προσωπικό του 2ου Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιγίνης, Ύδρας και Σπετσών κ.κ. Εφραίμ και τέλος, τον Δήμαρχο Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόθυμη και αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση που πρόσφεραν στη Λέσχη για την εντοίχιση της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας στο χώρο που «γεννήθηκε» η Ναυτική Σχολή της Ύδρας, της οποίας είμαστε απόφοιτοι.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο καπετάν Γιάννης Γαβαλάς, καθηγητής και Διευθυντής σπουδών της Σχολής επί σειρά ετών, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη της Ναυτικής Σχολής της Ύδρας από το 1749 μέχρι σήμερα και ακολούθησε η ανάγνωση σημειώματος και απαγγελία ποιήματος από μαθητές του 2ου Ιστορικού Δημοτικού Σχολείου σχετικά με την ιστορία του σχολείου. Τέλος, ο Πρόεδρος της

Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης και ο Επίτιμος Πρόεδρος καπετάν Βαγγέλης Τσιγκάρης αποκάλυψαν με έντονη συγκίνηση την αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα, στην οποία είχε χαραχθεί το παρακάτω κείμενο:

ΤΟ ΕΤΟΣ 1749 ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΣΧΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΔΡΑΣ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

Μετά την αποκάλυψη της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας προσφέρθηκαν αναψυκτικά και αμυγδαλωτά εκ μέρους του Δήμου της Ύδρας προς όλους τους παρευρισκομένους και η εκδήλωση έφτασε στο τέλος της λίγο πριν ξεσπάσει μια έντονη νεροποντή.

Ο χρόνος στη συνέχεια ήταν ελεύθερος για ξεκούραση ή βόλτα στην πόλη μέχρι την ώρα της αναχώρησης από την Ύδρα για όσους προτίμησαν να επιστρέψουν στον Πειραιά αυθημερόν.

Οι υπόλοιποι συγκεντρωθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου στη γνωστή ταβέρνα «Ξερή Ελιά» του καλού φίλου της Λέσχης καπετάν Στέφανου Ντούσκου, όπου απολαύσαμε εξαιρετικό φαγητό και σιγοτραγουδήσαμε, συνοδεία κιθάρας, μπουζουκιού και καλού κρασιού, παλιά ελαφρά και λαϊκά τραγούδια που γύρισαν τη μνήμη μας πολύ πίσω στο παρελθόν, στα αξέχαστα πέτρινα μα ευλογημένα ταυτόχρονα χρόνια που ζήσαμε στη Σχολή και την Ύδρα.

Την Κυριακή το πρωί ο καλός καιρός μάς επέτρεψε ν’ απολαύσουμε περιπάτους όχι μόνο μέσα στα όμορφα σοκάκια της πόλης αλλά και πέρα απ’ το λιμάνι, μέχρι το Καμίνι από τη μια πλευρά και το Μανδράκι απ’ την άλλη, θαυμάζοντας τη θέα του μαγευτικού τοπίου που συνθέτουν η Ύδρα, η θάλασσά της και τα απέναντι βουνά της Αργολίδας.

Όταν ήλθε η ώρα της επιστροφής ήμασταν όλοι γεμάτοι από …Ύδρα. Ύδρα παλιά με μνήμες από τα χρόνια της Σχολής και Ύδρα σύγχρονη με νωπές εντυπώσεις.

Με την καρδιά μας ν’ αρμενίζει σ’ ένα απέραντο γαλάζιο και το νου μας πλημμυρισμένο από ευωδιά ιστορίας και μνήμης πήραμε το δρόμο της επιστροφής με την ελπίδα ότι του χρόνου θα αξιωθούμε να ξαναζήσουμε με αγαπημένους μας ανθρώπους, συμμαθητές και συναδέλφους παρόμοιες στιγμές.

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.