Εκδήλωση Μνήμης Βασίλη Βασιλειάδη

Εκδήλωση Μνήμης Βασίλη Βασιλειάδη

Αριθ. Πρωτ.: Δ.Τ. 1320

21 Δεκεμβρίου 2015

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Εκδήλωση Μνήμης Βασίλη Βασιλειάδη, Ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Σμηναγού της R.A.F. και Απόφοιτου της Σχολής Πλοιάρχων Ύδρας.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πολλή συγκίνηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015 στην Αίθουσα «Τερψιχόρη» της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.) στην Αθήνα σημαντική εκδήλωση της Λέσχης για την απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Βασίλη Βασιλειάδη, ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Σμηναγού της R.A.F. και απόφοιτου της Σχολής Πλοιάρχων Ύδρας (1939), στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτικού και Αεροπορίας, της Πρεσβείας της Μεγ. Βρεταννίας, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, Εφοπλιστές και Διευθυντικά στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, Πρόεδροι και διοικητικά στελέχη ναυτιλιακών Ενώσεων, Οργανώσεων και Πολιτιστικών φορέων, μέλη της οικογένειας του Βασίλη Βασιλειάδη και πολλοί φίλοι και μέλη της Λέσχης.
Ο Πρόεδρος της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση τονίζοντας ιδιαιτέρως τις παρουσίες της κυρίας Μαρίας Βασιλειάδου-Ρόκου, πρώτης εξαδέλφης του Βασίλη Βασιλειάδη, και του κ. Άγγελου Μανσόλα, απόστρατου Αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας, συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή, ο οποίος αφιέρωσε οκτώ περίπου χρόνια για να συμπληρώσει την έρευνά του και να κάνει γνωστή στον κόσμο την πολεμική δράση και τη θυσία του χαμογελαστού Έλληνα Σμηναγού της R.A.F. Βασίλη Βασιλειάδη.

Ο Πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δικαιολογημένες απουσίες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιγίνης, Ύδρας, Σπετσών και Ερμιόνης κ.κ. Εφραίμ, του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα, του Δημάρχου Ύδρας κ. Γεωργίου Κουκουδάκη, του Διοικητού και του Διευθυντού Σπουδών της Ακαδημίας Ε.Ν. Ύδρας, ως και της αδελφής του Βασίλη Βασιλειάδη Μαρίας, μόνιμα εγκατεστημένης στον Καναδά, που έχασε πρόσφατα τον σύζυγό της και της ήταν αδύνατο να είναι κοντά μας.

Κλείνοντας την εισαγωγική του ομιλία ο κ. Ζεύκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί έκφραση υπέρτατου καθήκοντος και χρέους των μελών και φίλων της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας προς ένα άξιο συνάδελφο, απόφοιτο της αγαπημένης μας Σχολής και ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησε με απαράμιλλη γενναιότητα και θυσιάστηκε για την Ελευθερία.

Την εισαγωγή στην εκδήλωση μετά το καλωσόρισμα του κ. Ζεύκη συμπλήρωσε η παρουσία γνωστού κουαρτέτου εγχόρδων με μέλη τους καταξιωμένους νέους μουσικούς Αγγελική Ποτήρη (1ο βιολί), Ίωνα Κουρμπανά (2ο βιολί), Ελένη Λίγγρη (βιόλα) και Στέφανο-Αντώνιο Γιαννόπουλο (βιολοντσέλο) που εκτέλεσαν με μεγάλη επιτυχία το Β’ μέρος της σύνθεσης αριθ. 14 σε «Ρε» ελάσσονα, της γνωστής σύνθεσης του Franz Schubert με τίτλο «Ο Θάνατος και η Κόρη» (1824).

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο η κυρία Μαρία Βασιλειάδου-Ρόκου, η οποία αναφέρθηκε με πολλή συγκίνηση στα παιδικά της χρόνια, στην αγάπη και το σεβασμό που έτρεφε για τον γλυκό, ευγενικό και ευαίσθητο εξάδελφο Βασίλη, για τις σπουδές του στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων της Ύδρας και για το κρυφό του όνειρο να γίνει πιλότος.

Ο Βασίλης στην εφηβική του ωριμότητα ήταν θετικός, αποφασιστικός, φιλόδοξος, επίμονος στις επιδιώξεις του, και όταν, μετά την αποφοίτησή του από την Σχολή της Ύδρας, ο πατέρας του τον έστειλε για ναυτιλιακές σπουδές στο Λονδίνο, αυτός προτίμησε να ακολουθήσει το ένστικτό του που του υπαγόρευε πως ήταν γεννημένος πιλότος.

Η κυρία Βασιλειάδου-Ρόκου ανέφερε επίσης πως ζει απόψε συγκλονισμένη την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα Σμηναγού της R.A.F. Βασίλη Βασιλειάδη και εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν σ’ αυτήν την ξεχωριστή βραδιά.

Κλείνοντας την ομιλία της η κυρία Βασιλειάδου-Ρόκου είπε γεμάτη συγκίνηση: «Πιστεύω πως ο Βασίλης είναι εδώ, ανάμεσά μας και χαίρεται έστω και ετεροχρονικά τις τιμές και την αγάπη που αφειδώλευτα του προσφέραμε σ’ ένα μνημονικό συμπόσιο απόψε. Ας είναι αναπαυμένος στην αιωνιότητα»….

Το βήμα του ομιλητού κατέλαβε στη συνέχεια ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κύριος Άγγελος Μανσόλας, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε επί οκτώ περίπου χρόνια για να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία που συνέθεταν το παζλ της ζωής και της πολεμικής δράσης του Βασίλη Βασιλειάδη, ενός Έλληνα ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ως εθελοντής πιλότος, Σμηναγός της Βασιλικής (Πολεμικής) Αεροπορίας της Μεγ. Βρεταννίας (R.A.F.).

Ο κ. Μανσόλας παρουσίασε σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν στη ζωή του Βασίλη Βασιλειάδη, την κατάταξή του ως εθελοντή πιλότου της R.A.F. το 1941, την εκπαίδευσή του μέχρι τον Ιούνιο του 1943 και την πολεμική του δράση (για την οποία παρασημοφορήθηκε δύο φορές και προήχθη από το βαθμό του ιπτάμενου Επισμηνία στο βαθμό του Σμηναγού) μέχρι τον τραγικό θάνατό του στις 25 Μαρτίου 1945, όταν, επιτιθέμενος εναντίον εφοδιοπομπής γερμανικών στρατιωτικών φορτηγών στην περιοχή του Ρήνου, ξεπέρασε μεν το φράγμα της φωτιάς των πυκνών αντιαεροπορικών πυρών αλώβητος αλλά αψηφώντας τον κίνδυνο επιχείρησε και νέα επίθεση, μοιραία για τη ζωή του αυτήν τη φορά.

Το αεροσκάφος του (Tempest “JF-A”) χτυπήθηκε θανάσιμα και κυριολεκτικά εξαφανίστηκε σε μια εκτυφλωτική έκρηξη στον αέρα. Ο Σμηναγός Βασίλης Βασιλειάδης είχε χαθεί σε κλάσματα δευτερολέπτου χωρίς να βρεθεί ποτέ τίποτε από αυτόν ή το αεροσκάφος του.

Το 1947 το όνομα του Βασίλη Βασιλειάδη δόθηκε τιμητικά σε ένα φορτηγό πλοίο τύπου «Liberty», που χρηματοδοτήθηκε από τη Βρεταννική κυβέρνηση και αγοράσθηκε από τον πατέρα του. Το πλοίο αυτό ταξίδεψε για πολλά χρόνια σε όλους τους ωκεανούς μέχρι το 1968 που πουλήθηκε προς διάλυση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μανσόλας ανέφερε ότι σήμερα το όνομα του Βασίλη Βασιλειάδη αναφέρεται σε τρία μνημεία, ένα στην Ελλάδα και δύο στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα, βρίσκεται έξω από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων της Ύδρας, όπου αναφέρονται οι απόφοιτοι της Σχολής που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δεύτερο βρίσκεται στην πόλη Ελλόν της Νορμανδίας, όπου βρισκόταν το αεροδρόμιο από το οποίο επιχειρούσε η Μονάδα του Βασίλη Βασιλειάδη. Το τρίτο, ένα επιβλητικό μνημείο της R.A.F., βρίσκεται στην πόλη Ράνιμιντ της Αγγλίας, στις όχθες του Τάμεση και σ’ αυτό μνημονεύονται τα ονόματα 20.000 περίπου πιλότων της Βρεταννικής Κοινοπολιτείας που χάθηκαν σε επιχειρήσεις πάνω από τη Β.Δ. Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης καπετάν Θανάσης Ζεύκης ευχαρίστησε θερμότατα την κυρία Μαρία Βασιλειάδου-Ρόκου και τον κύριο Άγγελο Μανσόλα για τις εξαιρετικές ομιλίες τους και τους επέδωσε εκ μέρους όλων των μελών της Λέσχης αναμνηστικές πλακέτες, ως ενθύμια της τιμητικής αυτής εκδήλωσης. (Μια τρίτη πλακέτα θα αποσταλεί από τη Λέσχη στην κυρία Μαρία Βασιλειάδου, αδελφή του Βασίλη, που διαμένει στον Καναδά).

Στη συνέχεια ο κ. Ζεύκης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν γευστικότατα εδέσματα και καλό κρασί, ευγενικό αντιδώρημα της Λέσχης προς τους επίσημους και …ανεπίσημους προσκεκλημένους της, τα μέλη και τους φίλους της.

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.