SEAMETRIX – VOYAGE ESTIMATION

SEAMETRIX – VOYAGE ESTIMATION

22 Μαϊου 2018

<<Παρουσίαση Seametrix / Voyage estimation>>

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2018 από τον Σωτήρη Φαρμακίδη (απόφοιτο 1999). Μετά από την αποφοίτησή του ο κ. Φαρμακίδης φοίτησε στο Ναυτιλιακό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά και υπήρξε πλοιοκτήτης από το 2003 έως το καλοκαίρι του 2008.

Από το 2009 ασχολήθηκε ενεργά με τα Χρηματιστήρια και αφού σπούδασε Τεχνική Ανάλυση, έλαβε τις ανάλογες πιστοποιήσεις Τεχνικού και Χρηματιστηριακού Αναλυτή από το London School of Economics καθώς και από τη Διεθνή αλλά και την Αγγλική Ένωση Τεχνικών Αναλυτών (IFTA και STA).

Το 2012 ξεκίνησε την υλοποίηση του «Seametrix», ενός ηλεκτρονικού συστήματος θαλάσσιας δρομολόγησης και υπολογισμού κόστους ταξιδίου των πλοίων (Voyage estimation) σε χρόνο ρεκόρ, το οποίο δημιούργησε με τη συνεργασία Ελλήνων προγραμματιστών και αναλυτών γεωγραφικών δεδομένων και το οποίο έγινε εμπορικά διαθέσιμο στα τέλη του 2017.

Η παρουσίαση είχε στόχο σε πρώτη φάση να εισάγει τους σπουδαστές της Ακαδημίας στην εξέταση από την πλευρά της εταιρείας εναλλακτικών περιπτώσεων ταξιδιών, τον προϋπολογισμό τους και την αξιολόγηση της οικονομικής τους αποδοτικότητας.

Μέσω του Seametrix ο κύριος Φαρμακίδης εξήγησε πώς η εταιρεία, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το κάθε σενάριο, παίρνει αποφάσεις σχετικά με τα μελλοντικά ναύλα του πλοίου.

Αναλυτικά, παρουσίασε πώς το Seametrix, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τα τμήματα chartering και operations των εταιρειών καθώς και από τους brokers, παρέχει τις εξής δυνατότητες:

  • Ακριβής, όσο είναι δυνατόν, αναπαράσταση θαλάσσιας διαδρομής βασισμένης σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία και υπολογισμός θαλάσσιας απόστασης, η οποία συνυπολογίζει όλους τους σχετικούς παράγοντες όπως ορθοδρομία/λοξοδρομία, θαλάσσια περάσματα, ταχύτητα, steaming delays, αποφυγή πειρατικών περιοχών, περιοχές SECA, ενδιάμεσους σταθμούς κλπ.
  • Γρήγορος και εύκολος υπολογισμός κόστους και οικονομικής απόδοσης πιθανών ταξιδίων ώστε να καταλήξει η εταιρεία εύκολα και γρήγορα στην πιο συμφέρουσα επιλογή, λαμβάνοντας υπόψιν έσοδα, έξοδα και πιθανές καθυστερήσεις.
  • Καθημερινές ενδείξεις των τιμών των βασικότερων καυσίμων στα 100 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου για διευκόλυνση του προϋπολογισμού ταξιδίου.
  • Παγκόσμιες και τοπικές θαλάσσιες προγνώσεις καιρού για 12 ημέρες από την Αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NOAA), οι οποίες ανανεώνονται κάθε 6 ώρες.

Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης ήταν μία εισαγωγή στην λειτουργία των ναυλαγορών μέσω της Τεχνικής Ανάλυσης.

Αναλύοντας τους δείκτες που αφορούν τη ναυτιλία βάσει ιστορικών στοιχείων και με εφαρμογή οικονομικών εργαλείων τεχνικής ανάλυσης, ο κύριος Φαρμακίδης έδωσε στους σπουδαστές μία πρώτη εικόνα της εξειδικευμένης αυτής επιστήμης, η οποία αφορά όσους θέλουν να γνωρίζουν τις πιθανές εξελίξεις μέσω της μελέτης των ναυτιλιακών δεικτών όπως ο BDI, o BHSI, η τιμή του πετρελαίου κλπ.

Ο κύριος Φαρμακίδης τόνισε τη σημασία της γνώσης εκ μέρους του αξιωματικού των βασικών διαδικασιών που ακολουθούνται στο γραφείο της εταιρείας, τόσο για αυτούς που σκέφτονται να εργαστούν κάποια στιγμή στο γραφείο, αλλά και για αυτούς που θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν, αφού ο σημερινός ρόλος του αξιωματικού γέφυρας και του καπετάνιου δεν έχει να κάνει μόνο με την ναυσιπλοΐα και τη διαχείριση του πλοίου αυτού καθεαυτού, αλλά με το management του πλοίου γενικότερα.

Για τον λόγο αυτό ο κύριος Φαρμακίδης ανακοίνωσε ότι η εταιρεία διαθέτει δωρεάν το Seametrix για ένα χρόνο σε όποιον από τους φοιτητές και τους καθηγητές της σχολής το επιθυμεί. Η πεποίθησή του είναι ότι για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί οι Ελληνες αξιωματικοί πρέπει τα προσόντα τους να υπερτερούν των ξένων.

Η ναυτιλία γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και οι άνθρωποι με εμπειρία στο πλοίο αλλά και γνώσεις σχετικές με το management είναι απαραίτητοι στο γραφεία και όλο και πιο δυσεύρετοι.

Μία συνοπτική του Seametrix μπορείτε να δείτε συνημμένη εδώ

 

Θανάσης Ζεύκης
Πρόεδρος Δ.Σ.